Sklárne v Poltári ožívajú, ako prvú spustili ale strojársku prevádzku

13.05.2014 Poltár

Poltár 13. mája (TASR) - Prvých 26 ľudí zamestnala v strojárskej prevádzke v areáli bývalých sklární v Poltári spoločnosť Poltár Crystal & Steel, a. s. Štart výroby si dnes bol pozrieť aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Ako na brífingu uviedol, štát očakáva, že v areáli sa opäť začne naplno vyrábať, že sa do neho opäť vráti život a ľudia dostanú zamestnanie. "Plány sú nastavené tak, aby to bola dlhodobá investícia. Očakávam tiež, že sa tu postupne zamestná ešte viac ľudí, ako sa dnes predpokladá," povedal.

Podľa generálneho riaditeľa firmy Pavla Petrecha v strojárskej časti by malo perspektívne pracovať 30 až 50 ľudí. "Aktuálne vyrábame výlisky z plechu pre ŽOS Zvolen, ale máme podchytené aj trhy v širšom regióne," skonštatoval. Firma už investovala do strojov a technológií asi 4,5 milióna eur.

Vladimír Poór, ktorý stojí za firmou Poltár Crystal & Steel, informoval, že postupne by mala opäť začať vyrábať aj sklárska časť firmy. "Verím, že z poltárskych sklární sa opäť stane špičková firma, ktorá bude dodávať sklo do celého sveta," povedal. Dodal, že podľa prieskumov trhu by sa mali so sklom dostať ešte do viacerých krajín, ako tomu bolo pred uzatvorením továrne v roku 2011.

Spustenie výroby vníma pozitívne aj primátor Poltára Pavol Gavalec. Podľa neho veľká časť sklárov, ktorí sa medzitým nezamestnali v zahraničí, alebo v iných odvetviach, je pripravená nastúpiť opäť do sklární.

Spoločnosti Poltár Crystal & Steel schválila minulý týždeň vláda SR investičnú pomoc od štátu vo výške 11,8 milióna eur. Peniaze sú určené na spustenie sklárskej výroby. Pomoc by mala byť poskytnutá vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 5,013 milióna eur, úľavy na dani z príjmu právnických osôb na úrovni 4,179 milióna eur a príspevku na vytvorenie nových pracovných miest vo výške 2,606 milióna eur. Cieľom investície je nákup nových moderných strojov a technológií.

Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi v nominálnej výške 26,387 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2014 až 2015, pričom v priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2015 vytvorí 400 nových pracovných miest.
 

Vyberte región